WiFi 11

2,4 GHz WLAN antenna IEEE 802.11b/g norma szerinti vezeték nélküli hálózatokhoz

általános ismertetés

WiFi 11 iránykarakterisztika

Részletes műszaki adatok

A WiFi 11 egy szuperkönnyű, könnyen szerelhető, nagy megbízhatóságú iránysugárzó antenna. Épületen belül és kívűl egyaránt alkalmazható, felerősítéséhez csupán egy csavarhúzóra van szükség. A WiFi 11 antenna nyereségéhez mérten egyedülállóan csekély 7 dkg súlyával új kategóriát nyit a ma elérhető WLAN antennák választékában.

A WiFi 11 antennával egy vezeték nélküli hálózati eszköz hatótávolsága több kilométer távolságra növelhető. A WiFi 11 antenna kiválóan alkalmas vezeték nélküli Internet hozzáférési pontok, ("mikrohullámú Internet") és más célú AP-ok (AP = Access Point) nagy távolságból történő elérésére. Ezek közé tartoznak az egyre gyarapodó számú "HotSpot" pontok is. (HotSpot = nyilvános Internet hozzáférési pont) A WiFi 11 antenna az épületen belül üzemeltetett vezeték nélküli eszközökhöz (router, bridge) kapcsolva stabil kapcsolatot teremt olyan pontok között is, ahol korábban bizonytalan volt a kapcsolat.

Amennyiben Ön vezeték nélküli Internet szolgáltatást kíván igénybe venni, vagy egy hatókörön belüli HotSpot ponthoz kíván csatlakozni, vagy akár saját vezeték nélküli hálózatának stabilitását és sebességét kívánja megnövelni, ideális választás a WiFi 11 antenna, amely számos előnyös tulajdonságának köszönhetően optimális megoldást jelent a legtöbb vezeték nélküli kapcsolat működtetéséhez.A képen a WiFi 11 antenna látható vékonyfalú könnyűfém árbócon. Az antenna súlya a 16-27 mm között állítható felerősítő szalagbilinccsel együtt is csak 10 dkg! Az antennát áttetsző Polikarbonát burkolat borítja, amely egyaránt ellenáll az UV sugárzásnak és az erőteljes mechanikai behatásoknak, például a jégverésnek. A reflektor lemez könnyű Alumínium-Magnézium-Szilícium ötvözetből készült. Az antenna minden fémalkatrésze korrózióálló bevonattal van ellátva.


Előnyök

1. Minden szokásos méretű árboc csőre rögzíthető egyetlen szalag bilinccsel! 2. Könnyűfém tartócsővel különlegesen nagy magasságba szerelhető! 3. Ablakkeretre, ereszre felcsavarozható! 4. Forrasztás mentes, gyors kábel csatlakoztatás! 5. Tetszőleges polarizáció beállítása egy mozdulattal! 6.Tetszőleges sugárzási irány beállítása egy mozdulattal!

Milyen működésre hátrányos kockázatokat küszöböl ki a WiFi 11 antenna?

1. Nincs csatlakozó beázás, mert az antennán nincs csatlakozó! 2. Nincs toldási veszteség, mert a kábel közvetlenül az antenna sugárzó eleméhez csatlakozik! 3. Nem tehet kárt az antennában a jégverés, mert az antennát ütésálló burkolat borítja! 4. Nem befolyásolja az antenna teljesítőképességét a szélsőséges időjárás, mert az antenna minden védelmet igénylő része a burkolaton belül van.

A felsorolt tulajdonságok nem magától értetődő tulajdonságok. Egyes antenna típusoknál a táplált elem szabadon van, amelyre a hó rárakódhat, vagy az ónos eső vastag jégréteggel boríthatja be, amely azután a rádiókapcsolat minőségének leromlásához, majd pedig a szolgáltatás elérésének időleges kimaradásához vezethet. A csatlakozó beázás hosszú ideig tartó bújkáló üzemzavar forrása lehet. A megbízható rádiókapcsolat biztosítéka, hogy a működés folytonosságára kiható kockázatok minimálisak legyenek, ezért az antenna minősége kiemelten fontos tényző egy vezeték nélküli hálózatban.

Milyen megtakarítások érhetők el a WiFi 11 antennával?

1. Megtakarítható egy darab kültéri csatlakozó költsége 2. Megtakarítható a nehéz acél árboc 3. Megtakarítható egy súlyos fali konzol, (pipa) amikor falra, ablakkeretre szereljük az antennát. Megtakaritások mértéke számszerüsítve itt olvasható.

Antennák méreteinek összehasonlítása
Különféle antennák méreteinek összehasonlítása

A quad rendszerü antennák - mint amilyen a WiFi 11 - kedvező sajátossága, hogy kis térfogat mellett nagy nyereséget biztosít. A kis térfogat számos előny forrása egy antenna telepítésénél. A kis téfogat kis légellenállást eredményez, így könnyű szerkezeti elemekkel is megfelelően magasra lehet helyezni az antennát.
Összehasonlítás más antennákkal

Számos gyártó kínál a WiFi 11 antennához hasonló célra antennákat. Ezek között találhatunk nagyobb nyereségű típusokat is, mint a WiFi 11. Az antenna kiválasztásánál azonban legyünk nagyon körültekintőek. Tapasztalataink szerint ugyanis egyes gyártók jóval nagyobb antennanyereségre specifikálják termékeiket mint a valóságos érték. Ennek a gyakorlatnak feltehetőleg az indokolatlan piaci előnyök megszerzése a célja. Amennyiben nagyobb nyereségű antennát kívánunk alkalmazni mint a 11 dBi nyereségű WiFi 11 antenna, akkor valamilyen úton győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott antenna ténylegesen teljesíti-e a specifikált nyereség értéket. Támpontul szolgálhat, hogy szakirodalmi adatok szerint egy optimálisan konstruált Yagi antenna amely 13 elemet tartalmaz, 13,6 - 15,5 dBi nyereséget teljesít a hosszúságától függően. Amennyiben tehát egy 13 elemes Yagi antenna esetében ennél feltűnően magasabb nyereséget ad meg a gyártó, úgy valószínűsíthető, hogy a specifikált adat nem felel meg a valóságnak. (Az elemek száma a direktorok a sugárzó és a reflektor együttes számát jelenti.) Összehasonlító méréseink során találtunk olyan burkolat nélküli Yagi antennát, amely 13 elemével 18,6 dBi nyereségre van specifikálva. Méréseink szerint azonban csak 1dB-vel haladta meg az általa szolgáltatott jelszint a WiFi 11 által szolgáltatott jelszintet. Ez pedig azt jelenti, hogy a tényleges nyereség csupán 12 dBi körüli értékre tehető. Egy névlegesen 18 dBi nyereségű panel antenna pedig csupán 3 dB-vel szolgáltatott nagyobb jelet a WiFi 11 antennánál, azaz ténylegesen csak 14 dBi-t teljesített. Ez az 1 - 3 dB közé eső nyereségtöbblet nincs arányban a vizsgált antennák jóval nagyobb méretével és súlyával. Javasoljuk ezért, hogy amennyiben a 11 dBi nyereség nem elegendő egy link stabil fenntartásához, használjunk parabola tükröt antennánk nyereségének hatékony megnöveléséhez. (A WiFi 11 antenna nyeresége egy 55 cm-es offset parabolával 22 dBi-re növelhető.) Egy ténylegesen 11 dBi nyereségű antenna azonban önmagában is elegendő a szokásos távolságú linkek kiépítéséhez, amennyiben a rálátás feltételei maradéktalanul teljesülnek.

A rálátás kulcsa legtöbb esetben az elegendő árbocmagasság. A szomszédos épületek fölötti átlátást gyakran csak 1 - 2 méter tetőgerinc feletti magassággal lehet biztosítani. Egy ilyen magas árboc felállítása azonban eléggé költséges, ha az a szokásos 1 colos vagy 5/4 colos horganyozott acélcsőből készül. Használhatunk olcsó könnyűfém árbocot is, azonban ekkor könnyű, ugyanakkor elegendő nyereségű antennát kell használnunk.

A WiFi 11 átlagos beépítettségű terepen akár 3 Km áthidalására elegendő nyeresége mellett olyan csekély súlyú, hogy azt jóval a tetőgerinc fölötti magasságba tudjuk telepíteni olcsó könnyűfém árbocon is. A könnyűfém árboc további előnye, hogy anyagában korrózióálló, ezzel tartós és esztétikus megoldást kínál az antenna felerősítéséhez.

Szolgáltatókat rendszerint pont-multipont architektúrában érhetünk el, ahol a szolgáltató körsugárzóval, vagy szektorsugárzókkal körkörösen, vagy több irányba szór. A szolgáltató antennája által lefedett terület sugara ilyenkor tipikusan néhány kilométer. Pont-pont viszonylatban, pontosan egymásra irányított iránysugárzókkal azonban nagyobb távolságok is áthidalhatók. Két egymásfelé fordított WiFi11 antennával meglepően nagy távolságok is áthidalhatók, különösen akkor, ha legalább az egyik antenna magaslati ponton kerül elhelyezésre.

Pont-pont távolsági rekord WiFi11 antennákkalA fajlagos nyereség mutató meghatározása összehasonlítási lehetőséget ad a különféle antennák egységnyi súlyra eső nyeresége között. Az egységnyi súlyra eső nyereség az antenna nyereségének és súlyának hányadosával képezhető.

A WiFi 11 antennánál ez az érték 11 dBi / 0,10 Kg = 110 dBi/Kg

Összehasonlításképpen az alábbiakban közöljük néhány, más gyártó által előállított antenna teljesítmény / súly mutatóit:

Lapos antennák: Skycon A-2400-01; 12.5 dBi / 0,6 Kg = 20,8 dBi/Kg Hosszú antennák: Seltech yagi; 15 dBi / 1,24 Kg = 12 dBi/Kg Grid antennák: Pacific Wireless GD57-21; 21dBi / 1,4 Kg = 15 dBi/Kg Parabola antennák: ANT-PA20; 20 dBi / 2,26 Kg = 8,8 dBi/Kg***

A WiFi 11 antenna hazai gyártású termék, ezért kedvezőbb áron szerezhető be, mint a hozzá hasonló minőségű és teljesítményű külföldi termékek. A WiFi 11 antenna kategóriájában kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik, sok tekintetben megelőzve a versenytársak termékeit. Az antenna minden alkatrésze a ma elérhető legjobb nyersanyagból készült. Az antenna sugárzó eleme nemesfém bevonattal van ellátva, a szigetelő elem Teflon, a burkolat pedig a rendkívül tartós és ütésálló Polikarbonátból készült. Az antenna rádiófrekvenciás tulajdonságaira jellemző, hogy a rezonancia frekvencián mért VSWR érték 1:1,008 Az antenna kiváló szélessávú tulajdonságai miatt a VSWR érték minden WiFi csatornán alatta marad az 1:1,2 értéknek. Az antenna teljesítmény hasznosítása ezért bármelyik WiFi csatornán jobb mint 99,2% A legkorszerűbb gyártástechnológia biztosítja az alkatrészek igen nagy méretazonosságát, amely körülmény garantálja az egyenletes gyártási minőséget. Ez azt jelenti, hogy a WiFi 11 antenna minden egyes példánya azonos mechanikai és rádiótechnikai tulajdonságokkal rendelkezik. A WiFi 11 antenna kültéri alkalmazásra készült. Esztétikus külső megjelenésének köszönhetően azonban beltéri alkalmazásra is kiválóan alkalmas.

© SECRON 2006-2010. Minden jog fenntartva!