Vezeték nélküli Internet hozzáférés

Rövid ismertető a vezeték nélküli Internet hozzáférés lehetőségéről


Egy hozzáférési pont és egy kliens elhelyezkedése műhold felvételen.Sebességmérés eredménye egy WiFi 11 antennával kiépített vezeték nélküli Internet hozzáférésen.
Napjainkban számos Internet szolgáltató biztosít vezeték nélküli Internet hozzáférést. Ez a szolgáltatási forma egyes helyeken "mikrohullámú Internet szolgáltatás" néven vált ismertté. A vezeték nélküli Internet hozzáférés szolgáltatótól független közös tulajdonsága, hogy szélessávú, korlátlan idejű használatot biztosít, e mellett nagyon olcsó.

Ezek a tulajdonságok együttesen nagyon vonzóvá teszik ezt a technológiai szempontból is igen korszerű hozzáférési lehetőséget.

Az előnyök azonban ebben nem merülnek ki, hiszen a vezeték nélküli szolgáltatás olyan helyeken is lehetővé teszi az Internet használatát, ahol az más módon egyáltalán nem is lehetséges. Még további előny, hogy a szolgáltatás elérése csupán egy csatoló kártya behelyezését igényli a számítógép egyik szabad bővítő slotjába, amelyet egy vékony kábel közbeiktatásával a kültéren elhelyezett irányhatású antennához kell kapcsolni.

Ennyiből áll egy minimál kiépítés, amivel egy asztali számítógép rákapcsolható a világhálóra.

A kiépítés költsége általában nem magas, bár ez esetenként változó. Szerencsés esetben elég lehet a szoba ablak külső sarkában elhelyezni az antennát, máskor azonban magas árbóc tetejére kell felerősíteni.

A mobil telefon szolgáltatók rádió rendszeréhez hasonlóan, itt is kis hatókörzetű bázisállomások szórnak be egy-egy területet. A területen belűl található ügyfelek pedig fel tudnak kapcsolódni a hozzájuk legközelebb eső bázisállomás szolgáltatására, ha ahhoz a jogosultságot megszerezték. A jogosultságot általában egy felhasználónév és egy jelszó biztosítja, melyet a szolgáltatóval kell egyeztetni, amikor a szolgáltatási szerződés megkötésére kerül sor. Más esetben a vezeték nélküli csatoló kártya azonosító kódját - MAC-kód - regisztrálja a szolgáltató a belépés engedélyezéséhez.

Hosszú ideig a szolgáltatók kizárólag maguk végezték az ügyfelek bekapcsolásának fizikai kiépítését is. Az utóbbi időben azonban egyre több szolgáltató teszi lehetővé, hogy az ügyfél önmaga, vagy egy független vállalkozó közreműködésével építse ki a bekapcsolás fizikai feltételeit. Ezzel egy új szolgáltatási forma jött létre, amely nagyon hasonló a mobil telefon szolgáltatáshoz, ahol az ügyfél gondoskodik az eszközről (mobiltelefon) a szolgáltató pedig csupán a szolgáltatás rendelkezésre állását nyújtja.

A szolgáltató ezzel tehermentesíteni tudja - a gyakran erősen túlterhelt - szerelő kapacitásait, ezért az "ügyfél általi saját kiépítést" még alacsonyabb előfizetési díj alkalmazásával jutalmazza, továbbá eltekint bárminemű hűségnyilatkozattól is.

Mindez nyomós indok arra, hogy aki költségkímélő módon kíván szélessávú, korlátlan, fix havidíjas Internet hozzáféréshez hozzájutni, az ezt a lehetőséget válassza.***

A vezeték nélküli hozzáférés kiépítését meg kell előzze egy mérés, amely azt hivatott kideríteni, hogy a bázisállomás rádiójelei megfelelő erősséggel vannak jelen az ügyfél lakásának, telephelyének antenna elhelyezésre alkalmas pontján. A mérés egy antenna ideiglenes elhelyezését igényli, amelyet egy speciális mérőműszerhez kapcsolnak, vagy pedig egy hordozható számítógéphez, amely vezeték nélküli csatolóval van felszerelve, továbbá telepítve van rá a mérés elvégzéséhez szükséges szoftver. Amennyiben a mérés alátámasztja, hogy a szükséges térerősség rendelkezésre áll, úgy hozzá lehet fogni az antenna végleges telepítéséhez. A mérést pontosan ott kell végezni, ahova azután az antennát fel fogjuk szerelni, ugyanis az antenna pontos helye és a térerősség nagysága között szoros kapcsolat van. Sikertelen mérés esetében érdemes megismételni a mérést az antenna nagyobb magasságba emelésével. A sikeres mérés, majd pedig a stabil üzemeltetés érdekében arra kell törekedni, hogy az antenna és bázisállomás antennája között ne legyen semmilyen akadály, de ezen túlmenően is minél magasabbra kerüljön az antenna az ésszerűség határain belül. Itt jegyezzük meg, hogy a WiFi 11 antenna akár 3 méterrel emelhető a tetőgerinc fölé egy 4 méter hosszú AlMgSi könnyűfém cső alkalmazásával, mely cső súlya mindössze 84 dkg. Ezt azért fontos megemlíteni, mert gyakran 1 - 2 méter magasságkülönbségen múlik, hogy létrejöjjön a kapcsolat a bázisállomás és az ügyfél eszköze között.
© SECRON 2006-2010. Minden jog fenntartva!